<sub id="gezfp"><sup id="gezfp"></sup></sub>
    <acronym id="gezfp"></acronym>

    <track id="gezfp"><i id="gezfp"></i></track>
    體育健康
    智育德育
    2016年江蘇省中等職業學校學業水平考試 《英語》課程考試大綱

    2016-05-31 13:39:10   瀏覽量:

    2016年江蘇省中等職業學校學業水平考試

    《英語》課程考試大綱

     

        一、命題指導思想

        江蘇省中等職業學?!队⒄Z》課程學業水平考試,遵照江蘇省教育廳《關于建立江蘇省中等職業學校學生學業水平測試制度的意見(試行)(蘇教職[2014]36)、《關于印發<江蘇省中等職業學校學生學業水平測試實施方案>的通知》(蘇教職[2015]7)要求,以教育部2009年頒布的《中等職業學校英語教學大綱》(以下簡稱《大綱》)和江蘇省教育廳2012年頒布的《關于制定中等職業教育和五年制高等職業教育人才培養方案的指導意見》為依據,以《英語》課程所要求的基礎知識、基本技能、基本思想、基本方法為主要考查內容,同時兼顧考查學生分析、解決問題的能力,是對全省所有中等職業學校學生完成中等職業教育《英語》課程學習時應達到的學業水平的測量,為學生進一步學習專業知識、掌握職業技能、繼續學習和終身發展奠定基礎。

    命題要力求科學、準確、公平、規范,試卷應有較高的信度、效度和必要的區分度。

    二、考試內容及要求

    ()試范圍

    以《大綱》“教學內容與要求”中規定的基礎模塊的基本要求和職業模塊的要求為考試范圍,其中基礎模塊占70%,職業模塊占30%??己藘热莼凇洞缶V》,貼近中等職業學校教學實際,立足能力。

    (二)考核能力要求

    1.了解(A) 要求對相關語言基礎知識能夠準確再認、再現,即知道是什么。相應的行為動詞:了解、認識、知道。

    2.理解(B)要求理解掌握相關語言基礎知識和基本技能,能夠深刻領會,并藉此理解和分析語言材料,獲取信息,判斷匹配,即明白為什么。 相應的行為動詞:理解、熟悉、領會。

    3.掌握(C)要求能夠綜合運用相關語言基礎知識、基本技能和基本方法分析、解決問題,即清楚怎么辦。相應的行為動詞:掌握、應用、運用。

    ()試的具體內容和要求

    1. 語言知識

    考試內容

    《大綱》要求

    考試要求

    說明

    語音

    認讀國際音標,掌握拼讀規則,掌握常見字母組合讀音

    A

    參見《大綱》附件一“語音項目表”要求

    詞匯

    掌握1700個左右英語單詞,200個習慣用語和固定搭配,300個左右行業通用的專業詞匯及縮略語。

    A/B/C

    參見《大綱》附件五“詞匯表”

    語法

    理解《大綱》中不標*號的語法項目的形式和意義并正確使用。

    B/C

    參見《大綱》附件四“語法項目表”

    2. 語言技能

    考試內容

    《大綱》要求

    考試要求

    說明

    交際用語

    理解日常生活、職業場景中交際對話的大意,能夠根據會話主題提出簡單要求,發出簡單指令,進行簡單描述,能夠根據實際情況進行簡單交際。

    A/B

    參見《大綱》附件二“交際功能項目表”中不標*號的功能

    閱讀理解

    能讀懂《大綱》話題范圍內常見題材的閱讀材料,抓住中心意思,找出細節信息;能讀懂簡單的應用文,如請柬、信函、通知及表格等。

    B/C

    參見《大綱》附件三“話題項目表”

    書面表達

    能填寫簡單的表格(如個人信息、問卷等);能寫簡單的個人介紹;能用簡單句描述事物、表達看法。

    B/C

     

    三、試卷結構

    ()題型及比例

    本考試試卷結構、題型、題量、分值、建議答題時間等具體情況如下:

    試卷結構

    測試題型

     

    分值()

    建議答題時間(分鐘)

    音標

    單項選擇

    5

    5

    5

    交際對話

    選擇、匹配

    10

    10

    10

    圖文理解

    單項選擇

    10

    10

    5

    詞匯與語法

    單項選擇

    20

    20

    15

    完形填空

    單項選擇

    10

    10

    10

    閱讀理解

    單項選擇/判斷正誤/匹配

    20

    40

    25

    書面表達

    填空/排序/短文寫作

    5

    5

    5

     

    80

    100

    75

    ()難易題及比例

    全卷試題難度分為容易題、中等難度題和較難題三個等級,容易題、中等難度題、較難題的占分比例約為7:2:1。

    ()內容比例

    試卷由兩大部分組成,第一部分:語言基礎知識與基本技能,分值占全卷比例的45%,題型由單項選擇、選擇和匹配組成;第二部分:語言綜合運用,分值占全卷比例的55%,題型由單項選擇、匹配、選擇、排序組成。各部分比例如下:

    項目

    考試內容

    分值比例

    語言基礎知識與基本技能

    國際音標及拼讀規則運用

    5%

    交際功能句型的理解運用

    10%

    圖、表及文字信息理解及判斷推理

    10%

    詞匯與語法知識及運用

    20%

    語言綜合應用

    文章理解,完形填空

    10%

    日常生活和職業場景常見題材閱讀材料理解

    40%

    書面表達

    5%

    四、考試形式和時間

    ()考試形式

    本考試采取閉卷筆試形式。

    ()考試時間

    75分鐘。

    {C}(三){C}試卷滿分值

    100分。

    五、典型題示例

    第一部分: 語言基礎知識與基本技能(共4小節,滿分45分)

    I總結規律,從方框內找出各小題劃線部分的音標:(5小題;每小題1分,滿分5

              A. / S /     B. / ?u /     ?C. /t/         D.  / Iz /     E. / p/

    1. (  )   walked         cooked        stopped              typed

    2. (  )   foxes          buses          watches           brushes

    3. (  )   wish          appreciate       delicious          shout

    4. (  )   know          cold            boat             photo

    5. (  )   develop        percent          accept           surprise

    II. 交際對話:(10小題;每小題1分,滿分10

    (A) II欄中找出與I欄中相對應的句子

                I                                        II

    6. (  ) This is my teacher, Miss Li.                A. Yes, I’ll offer you a discount of 10%.

    7. (  ) What’s the temperature?                   B. Nice to meet you.

    8. (  ) What do you do in your spare time?          C. How would you like that cooked?

    9. (  ) Can you make it cheaper?                    D. It’s twenty-eight degrees.

    10. (  ) I’ll have the T-bone steak.                 E. I like reading books.

     

    (B) 從方框中所給的A、B、C、D、E五個選項中選出可以填入空白處的最佳選項,完成對話。

    Daniel:      11    

    Cathy: It’s a laptop or notebook designed by Lenovo. It is small enough to go with you everywhere.

    Daniel:      12    

    Cathy: Sure thing!

    Daniel:      13    

    Cathy: Yes, it has a Bluetooth.

    Daniel:      14    

    Cathy: We use it to exchange information with other mobile phones or laptops.

    Daniel:      15    

    Cathy: It’s $398. If you are our VIP, you can get 10% off.

    Daniel: Great, this is the perfect one for me.

    {C}A.     What do you use it for?

    {C}B.      Can you tell me more about IdeaPad?

    {C}C.      How much is it?

    {C}D.     Can you shop online on it?

    {C}E.      Anything special about it?

     

    III. 圖文理解。根據所給圖片、句子或對話中的信息從A、B、C三個選項中選出可以填入空白處的最佳選項:10小題;每小題1分,滿分10

     

    {C}{C}說明: http://teacher.3xy.com.cn/sxyAdminData/images/resource/png/200805/20080517145519870.png{C}

    {C}{C}說明: http://www.yejs.com.cn/userfiles/3%2826%29.png{C}

    {C}{C}說明: http://www.sucaitianxia.com/sheji/pic/200708/20070819223125932.jpg{C}

    December 20                       

    December 21

    December 22

    Snowy

    Rainy

    Sunny

    16. The weather reporter will advise people to wash their cars on ________.

    A. December 20     B. December 21      C. December 22

     

     
      說明: http://www.sign-frame.com/wp-content/uploads/2013/01/Step-5a-Office-Directory.jpg

     

     

     

     

     

     

    17. The sign shows that ________.

    A. the meeting room is in front of you

    B. the Main Office is on your left

    C. the 4th floor is a non-smoking section

     

    {C}{C}說明: c:\users\njzz\appdata\roaming\360se6\User Data\temp\us33-jmr0310.jpg{C}

    18. Mike ordered a Caesar Salad and a Fish Tacos, how much did he pay?

    A. $28.         B. $24.        C. $27.

    {C}{C}說明: c:\users\njzz\appdata\roaming\360se6\User Data\temp\is098u43u.jpg{C}

     

    19. Linda takes her baby to swim on ________ .

    A. Sunday and Tuesday     B. Saturday and Thursday     C. Sunday and Thursday

     

    {C}{C}{C}

    20. Look at the map. Billy is at point A. He wants to post a letter. How can he get to the place?

    A. Turn left at Center Street and go ahead for one block.

    B. Go along the AVENUE. It’s only one block away.

    C. Turn right at Center Street and go ahead for one block.

     

    W: Are you going on holiday?

    M: No, I’m travelling on business. I’ll meet the CEO at Deerwood Ltd. in New York.

    21. The man is ________.

    A. a cook       B. a waiter      C. a businessman 

    {C}{C}

    {C}{C}

    I spend a lot of money on food every month, maybe 25percent of the money I get from my parents. That’s because I eat a lot of snacks.

     

     

     

     

     

     

    22. From the information above, we can know the writer is a (an) ________.

    A. overweight person     B. loser     C. food lover

    {C}{C}

    {C}{C}

            :

    Major in marketing

    Good English

    Good communication skills

     

     

     

     

     

     

     

    23. You are reading a job advertisement about         .

    A. Experiences      B. Qualifications      C. Situations

    {C}{C}

    Notice

    Meeting room 301 is under repair. The department meeting is moved to Room 203. Sorry for any inconvenience.

     

     

     

     

     

     

    24. What has happened?

    A. The meeting place has changed.

    B. The meeting has been put off.

    {C}{C}

    {C}{C}

    At your first visit, all new patients will be asked to complete our New Patient Medical History Form and an Information Sheet.

     

    C. The meeting time has changed.

     

     

     

     

    25. What is asked to do?

    A. To make an appointment.   B. To answer questions.      C. To fill out the patient form.

     

    IV. 詞匯與語法: 20小題;每小題1分,滿分20)

    26. --- __________.

    --- I paid twelve pounds altogether for the bill.

    A. How much did you pay?                   B. How much does it cost?   

    C. How many did you pay?                   D. How much does it take?

    27. --- ________ you ________ the movie “ Transformer”?

       --- Yes, I have. I saw it last night.

    A. Did …see                          B. Have … seen

    C. Do …see                           D. Had …seen

    28. --- When do you play football?

       --- __________ .

    A. On weekends   B. On the playground     C. Once a week      D. With my classmates

    29. The Second Youth Olympic Games ________ in Nanjing in August, 2014.

    A. held                 B. was held                       C. hold           D. is hold

    30. --- You’re so good a dancer. Are you interested in dancing?

    --- Of course. I ________ a member of the dancing club at school.

    A. use to be       B. am used to be                 C. used to be          D. used to do

    31. ________ exciting event it is! That really rocked!

    A. What                B. How                               C. What an            D. How an

    32. --- I’m happy to meet so many Chinese here!

       --- Yes. __________ of the students in this school are from Chinese.

    A. One third         B. First three                       C. One three             D. First third

    33. Here are some tips ________ what to wear ________ your first day at your internship.

    A. of, in                    B. on, in                C. with, at                    D. on, on

    34. --- May I ask about my ________?

       --- Sure. 1,500 yuan a month. After three months, you’ll get 2,000 yuan a month.

    A. work hours         B. duty                  C. salary                    D. workplace

    35. --- I like playing basketball very much.

    --- ________. He often plays basketball after school.

    A. So do my brother                               B. So does my brother

    C. Neither does my brother                     D. Nor does my brother

    36. --- Have you ever been to Lijiang?

       --- Yes. I think Lijiang is          city in China.

    A. the beautiful    B. the more beautiful    C. the most beautiful   D. most beautiful

    37. --- I ________ play the piano when I was only five years old.

       --- Oh, you are really good.

    A. can           B. could               C. can’t             D. couldn’t

    38. English is spoken in many countries, ________ Britain, America, Canada and so on.

    A. such as        B. such for             C. include           D. and

    39. --- Did Betty tell you ________ ?

       --- No, she didn’t.

    A. why did she go to Beijing                   B. when she go to Beijing 

    C. how she went to Beijing                         D. what she goes to Beijing

    40. When the house is on fire, you should stay ________ and tell the operator your name and address.

    A. shy              B. calm                               C. worried             D. frightened

    41. Many jobs require you ________ a uniform and tie long hair ________.

    A. to put on, up     B. wearing, on                      C. to wear, up        D. put on, on

    42. --- What ________ John ________ ?

       --- He is tall and thin.

    A. has; looked    B. does; like      C. is; look like         D. does; look like

    43. Mike is the top 3 intern in the hotel. He ________ finishes his work on time.

    A. always        B. sometimes      C. seldom           D. never

    44. Don’t forget ________ the door when you leave the classroom.

    A. close                 B. to close                    C. closing              D. opening

    45. --- ______ important guests ________ back, please let me know at once.

       --- Yes, sir.

    A. As…come            B. If…will come       C. If… come      D. As…came

     

    第二部分: 語言綜合運用(共3小節,滿分55分)

    V. 完形填空:10小題;每小題1分,滿分10)

    In Britain winter is not very cold and summer is not very hot. There is not   46  difference between summer   47   winter.   48   is this?

        Britain has a mild(暖和的) winter and a   49   summer because it is an   50   country. In summer the sea is cooler than the land. The winds from the sea   51   cool air to Britain.

        The western winds blow   52   Britain all the year. They blow from the southwest. They are wet winds. They bring rain to Britain all the year. Britain has a lot of   53   all the year. The west of Britain is   54   than the east.

    The four seasons are   55   three months long. Winter is in December, January and February. Spring is in March April and May. Summer is in June, July and August. Autumn is in September, October and November. 

     

    46.  A. much            B. many          C. a great

    47.  A. but              B. and            C. to

    48.  A. Why             B. What           C. How

    49.  A. hot              B cool            C. warm

    50.  A. English          B. open           C. island

    51.  A. take             B. carry          C. bring

    52.  A. on              B. over           C. under

    53.  A. rain             B. snow           C. wind

    54.  A. cooler           B. drier            C. wetter

    55.  A. every            B. all             C. sometimes

     

    VI閱讀理解:20小題;每小題2分,滿分40

    (A) 閱讀材料,從題后所給的A、B、C三個選項中選出最佳答案。

    Dear sir or madam,

    I am writing to ask for information about your agency’s Hong Kong travel plans for the October holiday. My family and I would like to travel there from October 1st to 7th, in which period we hope to visit most of the scenic spots and shopping centers. A DIY program would be fine. It would be greatly appreciated if you could give us your travel plans and the price per person, covering both hotel and a return ticket.

    I would be thankful to receive a quick reply as the holiday is coming soon.

                                                              Yours sincerely,

                                                               Tony Lee

    56. Tony Lee writes this e-mail letter to ________.

    A. a travel agency

    B. a man living in Hong Kong

    C. a woman living in Hong Kong

    57. Why does Tony Lee write this e-mail letter?

    A. To ask for plans for the October holiday.      

    B. To ask for information about the travel agency. 

    C. To ask for travel plans for New York.

    58. Tony Lee plans to travel ________.

    A. with a man and a woman

    B. with his family

    C. all by himself

    59. Tony Lee wants to know ________.

    A. the price for his family to travel there

    B. the price for each person to travel there

    C. the price for hotel

    60. Tony Lee hopes to receive a reply as soon as possible because ________.

    A. his family cannot wait  

    B. he is in a hurry

    C. the holiday is not far            

     

    (B) 閱讀材料,判斷正誤,正確的選A,錯誤的選B。

    How is your memory? Do you have any ways to improve your memory? Here are some tips.

    The first thing to do is to make sure you get the information correct the first time. It is very difficult to get bad information, and then replace it with the correct information.

    Next, make sure that you understand what you are trying to remember. If you do not have any concept as to what something means, you are going to have a very difficult time recalling the information.

    Also, being selective can help you recall information. Try to remember the important points instead of everything. The less information that you have to remember, the easier it will be to recall it later.

    Try to test yourself as you move forward. If you are reading a book and want to remember the main theme of every page, test yourself at the end. This will let you know if you have fully understood the page.

    Finally, remember to write down everything that you have memorized. This way you can repeatedly study the information on a later date.

    61. If you get wrong information the first time, you can easily change it with the right information later.

    A. True         B. False

    62. Understanding what you are trying to remember will help you to recall the information.

    A. True         B. False

    63. If you want to recall information at a later point, try to remember everything instead of the important points.

    A. True         B. False

    64. Test yourself at the end when reading. This will help you understand the book.

    A. True         B. False

    65. If you write down everything that you have memorized, you can go over the information later.

    A. True         B. False

     

    (C) 信息匹配。閱讀5段描述和5條相關的信息,將這些描述和相應的信息匹配起來,并把與信息對應的字母填寫在括號內。

    The following notice shows a list of major business companies in the office building. Decide which company each person needs to visit. (下面是某辦公大廈的駐廈單位列表, 請將要到這里辦事的人與其要去的公司名稱相匹配 公司名用字母A---E)

     

    A.  North Daily Newspaper               Room 2112

    B.  Lenovo Computer After Sales          Room 2005

    C.  Coffee Bar                         Room 4234

    D.  New Century Training Center          Room 8658

    E.  Marilyn’s Name Cards                Room 9037

     

    66. Alice has been promoted. She needs new business cards.

    67. Henry answered the ad for waiters. He has a job interview.

    68. Wendy’s notebook computer doesn’t work and she needs to repair it before the meeting.

    69. Tom is thinking about making advertisements for their new products.

    70. Mark plans to learn to repair cars.

     

    (D)閱讀下面的對話,然后按要求完成電話留言。

    It was 9:30 a.m, on the morning of Oct 21. The phone in Mr. White’s office rang.

    A: Could I speak to Mr. White?

    B: I’m sorry. He isn’t in right now. May I help you?

    A: Well, I’d like to talk about the new machines tomorrow. This is John Grey of the Dahua Company.

    B: I’m afraid he won’t be free tomorrow morning. Can you come tomorrow afternoon?

    A: Well. What time?

    B: Any time before 5:00 pm.

    A: OK. I’ll come at 2:00 tomorrow afternoon.

    A.     9:30 a.m.

    B.      John Grey

    C.      to talk about the new machines tomorrow

    D.     Mr. White

    E.      Oct.21

     

    TELEPHONE MESSAGE

    FROM:         71            TO:        72         

    DATE:        73           TIME:        74         

    MESSAGE:        75         

     

    VII. 書面表達,按照投訴信的要求選擇合適的信息:1題;滿分5

    The service manager has received a complaint letter from a customer. Please read the letter and help the manager complete the Customer Complaint Record.

    你們商場服務部的經理收到一份顧客的投訴信。請閱讀這份投訴信,根據信件內容完成顧客投訴記錄表的填寫。

    A Letter of Complaint

    47 Hunan Road

    Nanjing, 210009

    Mar. 5, 2016

    Service Manager

    No.1 Department Store

    26 River Street

    Nanjing 210000

     

    Dear Sir/Madam,

    On December 15, 2015, I bought a LCD color monitor at your store in Nanjing for $320. The product does not function properly; it will not display any picture at all. I am very disappointed.

    I would appreciate an exchange for an equivalent or better model, or a refund of $320. I look forward to your reply and to the resolution of my problem. I resume the right of further complaint. Please contact me by phone at 13912200111.

    Yours faithfully,

    James John

     

    Customer Complaint Record

    Date received

    Mar. 5, 2016

    How received

    {C}{C}

     

     
    {C}{C}

     

     
    {C}{C}

    √√

     
    {C}{C}

     

     
    visit        phone        letter       e-mail

     

    Customer’s name

    76  

    Customer’s address

    77  

    Problem(s)

    78  

     

    Request

    79 

     

    How to contact

    80 

     

     

    江蘇省學業水平考試英語學科

    調研性模擬測試卷

    答案

     

    1.C    2.D    3.A   4.B    5.E    6. B   7. D   8. E   9. A  10. C 

    11. B  12. D  13. E  14. A   15. C  16. C  17. A  18. B  19. C  20. A 

    21. C  22. C  23. B  24. A   25. C  26. A  27. B  28. A  29. B  30. C 

    31. C  32. A  33. D  34. C   35. B  36. C  37. B  38. A  39. C  40. B 

    41. A  42. D  43. A  44. B   45. C  46. A  47. B  48. A  49. B  50. C 

    51. C  52. B  53. A  54. C   55. B  56.A  57.A  58.B  59.B  60.C 

    61.B   62.A  63.B   64.B   65.A  66. E  67. C  68. B  69. A  70. D 

    71. B  72. D.  73. E  74. A  75. C 

     

    Customer Complaint Record

    Date received

    Mar. 5, 2016

    How received

    {C}{C}

     

     
    {C}{C}

     

     
    {C}{C}

    √√

     
    {C}{C}

     

     
    visit        phone        letter       other ________

     

    Customer’s name

    76   James John

    Customer’s address

    77   47 Hunan Road, Nanjing, 210009

    Problem(s)

    78   The product does not function properly; it will not display any picture at all.

    Request

    79   (I would appreciate) an exchange for an equivalent or better model, or a refund of $320.

    How to contact

    80   (Please contact me) by phone at 13912200111.

     



    上一條: 2016年江蘇省中等職業學校學業水平考試 《語文》課程考試大綱

    下一條: 2016年江蘇省中等職業學校學業水平考試 《數學》課程考試大綱

    版權所有:江蘇省徐州市張集中等專業學校

    地址:江蘇省徐州市銅山區張集鎮

    網絡維護:江蘇省徐州市張集中等專業學校網絡中心

    歡迎光臨江蘇省徐州市張集中等專業學校!

    國家改革發展示范校

    江蘇省四星級中等專業學校

    首批國家級重點中等專業學校

    體育健康
    您當前的位置:首頁 > 智育德育 > 體育健康

    2016年江蘇省中等職業學校學業水平考試 《英語》課程考試大綱

    發布時間: 2016-05-31      信息來源:       閱讀次數:

    2016年江蘇省中等職業學校學業水平考試

    《英語》課程考試大綱

     

        一、命題指導思想

        江蘇省中等職業學?!队⒄Z》課程學業水平考試,遵照江蘇省教育廳《關于建立江蘇省中等職業學校學生學業水平測試制度的意見(試行)(蘇教職[2014]36)、《關于印發<江蘇省中等職業學校學生學業水平測試實施方案>的通知》(蘇教職[2015]7)要求,以教育部2009年頒布的《中等職業學校英語教學大綱》(以下簡稱《大綱》)和江蘇省教育廳2012年頒布的《關于制定中等職業教育和五年制高等職業教育人才培養方案的指導意見》為依據,以《英語》課程所要求的基礎知識、基本技能、基本思想、基本方法為主要考查內容,同時兼顧考查學生分析、解決問題的能力,是對全省所有中等職業學校學生完成中等職業教育《英語》課程學習時應達到的學業水平的測量,為學生進一步學習專業知識、掌握職業技能、繼續學習和終身發展奠定基礎。

    命題要力求科學、準確、公平、規范,試卷應有較高的信度、效度和必要的區分度。

    二、考試內容及要求

    ()試范圍

    以《大綱》“教學內容與要求”中規定的基礎模塊的基本要求和職業模塊的要求為考試范圍,其中基礎模塊占70%,職業模塊占30%??己藘热莼凇洞缶V》,貼近中等職業學校教學實際,立足能力。

    (二)考核能力要求

    1.了解(A) 要求對相關語言基礎知識能夠準確再認、再現,即知道是什么。相應的行為動詞:了解、認識、知道。

    2.理解(B)要求理解掌握相關語言基礎知識和基本技能,能夠深刻領會,并藉此理解和分析語言材料,獲取信息,判斷匹配,即明白為什么。 相應的行為動詞:理解、熟悉、領會。

    3.掌握(C)要求能夠綜合運用相關語言基礎知識、基本技能和基本方法分析、解決問題,即清楚怎么辦。相應的行為動詞:掌握、應用、運用。

    ()試的具體內容和要求

    1. 語言知識

    考試內容

    《大綱》要求

    考試要求

    說明

    語音

    認讀國際音標,掌握拼讀規則,掌握常見字母組合讀音

    A

    參見《大綱》附件一“語音項目表”要求

    詞匯

    掌握1700個左右英語單詞,200個習慣用語和固定搭配,300個左右行業通用的專業詞匯及縮略語。

    A/B/C

    參見《大綱》附件五“詞匯表”

    語法

    理解《大綱》中不標*號的語法項目的形式和意義并正確使用。

    B/C

    參見《大綱》附件四“語法項目表”

    2. 語言技能

    考試內容

    《大綱》要求

    考試要求

    說明

    交際用語

    理解日常生活、職業場景中交際對話的大意,能夠根據會話主題提出簡單要求,發出簡單指令,進行簡單描述,能夠根據實際情況進行簡單交際。

    A/B

    參見《大綱》附件二“交際功能項目表”中不標*號的功能

    閱讀理解

    能讀懂《大綱》話題范圍內常見題材的閱讀材料,抓住中心意思,找出細節信息;能讀懂簡單的應用文,如請柬、信函、通知及表格等。

    B/C

    參見《大綱》附件三“話題項目表”

    書面表達

    能填寫簡單的表格(如個人信息、問卷等);能寫簡單的個人介紹;能用簡單句描述事物、表達看法。

    B/C

     

    三、試卷結構

    ()題型及比例

    本考試試卷結構、題型、題量、分值、建議答題時間等具體情況如下:

    試卷結構

    測試題型

     

    分值()

    建議答題時間(分鐘)

    音標

    單項選擇

    5

    5

    5

    交際對話

    選擇、匹配

    10

    10

    10

    圖文理解

    單項選擇

    10

    10

    5

    詞匯與語法

    單項選擇

    20

    20

    15

    完形填空

    單項選擇

    10

    10

    10

    閱讀理解

    單項選擇/判斷正誤/匹配

    20

    40

    25

    書面表達

    填空/排序/短文寫作

    5

    5

    5

     

    80

    100

    75

    ()難易題及比例

    全卷試題難度分為容易題、中等難度題和較難題三個等級,容易題、中等難度題、較難題的占分比例約為7:2:1。

    ()內容比例

    試卷由兩大部分組成,第一部分:語言基礎知識與基本技能,分值占全卷比例的45%,題型由單項選擇、選擇和匹配組成;第二部分:語言綜合運用,分值占全卷比例的55%,題型由單項選擇、匹配、選擇、排序組成。各部分比例如下:

    項目

    考試內容

    分值比例

    語言基礎知識與基本技能

    國際音標及拼讀規則運用

    5%

    交際功能句型的理解運用

    10%

    圖、表及文字信息理解及判斷推理

    10%

    詞匯與語法知識及運用

    20%

    語言綜合應用

    文章理解,完形填空

    10%

    日常生活和職業場景常見題材閱讀材料理解

    40%

    書面表達

    5%

    四、考試形式和時間

    ()考試形式

    本考試采取閉卷筆試形式。

    ()考試時間

    75分鐘。

    {C}(三){C}試卷滿分值

    100分。

    五、典型題示例

    第一部分: 語言基礎知識與基本技能(共4小節,滿分45分)

    I總結規律,從方框內找出各小題劃線部分的音標:(5小題;每小題1分,滿分5

              A. / S /     B. / ?u /     ?C. /t/         D.  / Iz /     E. / p/

    1. (  )   walked         cooked        stopped              typed

    2. (  )   foxes          buses          watches           brushes

    3. (  )   wish          appreciate       delicious          shout

    4. (  )   know          cold            boat             photo

    5. (  )   develop        percent          accept           surprise

    II. 交際對話:(10小題;每小題1分,滿分10

    (A) II欄中找出與I欄中相對應的句子

                I                                        II

    6. (  ) This is my teacher, Miss Li.                A. Yes, I’ll offer you a discount of 10%.

    7. (  ) What’s the temperature?                   B. Nice to meet you.

    8. (  ) What do you do in your spare time?          C. How would you like that cooked?

    9. (  ) Can you make it cheaper?                    D. It’s twenty-eight degrees.

    10. (  ) I’ll have the T-bone steak.                 E. I like reading books.

     

    (B) 從方框中所給的A、B、C、D、E五個選項中選出可以填入空白處的最佳選項,完成對話。

    Daniel:      11    

    Cathy: It’s a laptop or notebook designed by Lenovo. It is small enough to go with you everywhere.

    Daniel:      12    

    Cathy: Sure thing!

    Daniel:      13    

    Cathy: Yes, it has a Bluetooth.

    Daniel:      14    

    Cathy: We use it to exchange information with other mobile phones or laptops.

    Daniel:      15    

    Cathy: It’s $398. If you are our VIP, you can get 10% off.

    Daniel: Great, this is the perfect one for me.

    {C}A.     What do you use it for?

    {C}B.      Can you tell me more about IdeaPad?

    {C}C.      How much is it?

    {C}D.     Can you shop online on it?

    {C}E.      Anything special about it?

     

    III. 圖文理解。根據所給圖片、句子或對話中的信息從A、B、C三個選項中選出可以填入空白處的最佳選項:10小題;每小題1分,滿分10

     

    {C}{C}說明: http://teacher.3xy.com.cn/sxyAdminData/images/resource/png/200805/20080517145519870.png{C}

    {C}{C}說明: http://www.yejs.com.cn/userfiles/3%2826%29.png{C}

    {C}{C}說明: http://www.sucaitianxia.com/sheji/pic/200708/20070819223125932.jpg{C}

    December 20                       

    December 21

    December 22

    Snowy

    Rainy

    Sunny

    16. The weather reporter will advise people to wash their cars on ________.

    A. December 20     B. December 21      C. December 22

     

     
      說明: http://www.sign-frame.com/wp-content/uploads/2013/01/Step-5a-Office-Directory.jpg

     

     

     

     

     

     

    17. The sign shows that ________.

    A. the meeting room is in front of you

    B. the Main Office is on your left

    C. the 4th floor is a non-smoking section

     

    {C}{C}說明: c:\users\njzz\appdata\roaming\360se6\User Data\temp\us33-jmr0310.jpg{C}

    18. Mike ordered a Caesar Salad and a Fish Tacos, how much did he pay?

    A. $28.         B. $24.        C. $27.

    {C}{C}說明: c:\users\njzz\appdata\roaming\360se6\User Data\temp\is098u43u.jpg{C}

     

    19. Linda takes her baby to swim on ________ .

    A. Sunday and Tuesday     B. Saturday and Thursday     C. Sunday and Thursday

     

    {C}{C}{C}

    20. Look at the map. Billy is at point A. He wants to post a letter. How can he get to the place?

    A. Turn left at Center Street and go ahead for one block.

    B. Go along the AVENUE. It’s only one block away.

    C. Turn right at Center Street and go ahead for one block.

     

    W: Are you going on holiday?

    M: No, I’m travelling on business. I’ll meet the CEO at Deerwood Ltd. in New York.

    21. The man is ________.

    A. a cook       B. a waiter      C. a businessman 

    {C}{C}

    {C}{C}

    I spend a lot of money on food every month, maybe 25percent of the money I get from my parents. That’s because I eat a lot of snacks.

     

     

     

     

     

     

    22. From the information above, we can know the writer is a (an) ________.

    A. overweight person     B. loser     C. food lover

    {C}{C}

    {C}{C}

            :

    Major in marketing

    Good English

    Good communication skills

     

     

     

     

     

     

     

    23. You are reading a job advertisement about         .

    A. Experiences      B. Qualifications      C. Situations

    {C}{C}

    Notice

    Meeting room 301 is under repair. The department meeting is moved to Room 203. Sorry for any inconvenience.

     

     

     

     

     

     

    24. What has happened?

    A. The meeting place has changed.

    B. The meeting has been put off.

    {C}{C}

    {C}{C}

    At your first visit, all new patients will be asked to complete our New Patient Medical History Form and an Information Sheet.

     

    C. The meeting time has changed.

     

     

     

     

    25. What is asked to do?

    A. To make an appointment.   B. To answer questions.      C. To fill out the patient form.

     

    IV. 詞匯與語法: 20小題;每小題1分,滿分20)

    26. --- __________.

    --- I paid twelve pounds altogether for the bill.

    A. How much did you pay?                   B. How much does it cost?   

    C. How many did you pay?                   D. How much does it take?

    27. --- ________ you ________ the movie “ Transformer”?

       --- Yes, I have. I saw it last night.

    A. Did …see                          B. Have … seen

    C. Do …see                           D. Had …seen

    28. --- When do you play football?

       --- __________ .

    A. On weekends   B. On the playground     C. Once a week      D. With my classmates

    29. The Second Youth Olympic Games ________ in Nanjing in August, 2014.

    A. held                 B. was held                       C. hold           D. is hold

    30. --- You’re so good a dancer. Are you interested in dancing?

    --- Of course. I ________ a member of the dancing club at school.

    A. use to be       B. am used to be                 C. used to be          D. used to do

    31. ________ exciting event it is! That really rocked!

    A. What                B. How                               C. What an            D. How an

    32. --- I’m happy to meet so many Chinese here!

       --- Yes. __________ of the students in this school are from Chinese.

    A. One third         B. First three                       C. One three             D. First third

    33. Here are some tips ________ what to wear ________ your first day at your internship.

    A. of, in                    B. on, in                C. with, at                    D. on, on

    34. --- May I ask about my ________?

       --- Sure. 1,500 yuan a month. After three months, you’ll get 2,000 yuan a month.

    A. work hours         B. duty                  C. salary                    D. workplace

    35. --- I like playing basketball very much.

    --- ________. He often plays basketball after school.

    A. So do my brother                               B. So does my brother

    C. Neither does my brother                     D. Nor does my brother

    36. --- Have you ever been to Lijiang?

       --- Yes. I think Lijiang is          city in China.

    A. the beautiful    B. the more beautiful    C. the most beautiful   D. most beautiful

    37. --- I ________ play the piano when I was only five years old.

       --- Oh, you are really good.

    A. can           B. could               C. can’t             D. couldn’t

    38. English is spoken in many countries, ________ Britain, America, Canada and so on.

    A. such as        B. such for             C. include           D. and

    39. --- Did Betty tell you ________ ?

       --- No, she didn’t.

    A. why did she go to Beijing                   B. when she go to Beijing 

    C. how she went to Beijing                         D. what she goes to Beijing

    40. When the house is on fire, you should stay ________ and tell the operator your name and address.

    A. shy              B. calm                               C. worried             D. frightened

    41. Many jobs require you ________ a uniform and tie long hair ________.

    A. to put on, up     B. wearing, on                      C. to wear, up        D. put on, on

    42. --- What ________ John ________ ?

       --- He is tall and thin.

    A. has; looked    B. does; like      C. is; look like         D. does; look like

    43. Mike is the top 3 intern in the hotel. He ________ finishes his work on time.

    A. always        B. sometimes      C. seldom           D. never

    44. Don’t forget ________ the door when you leave the classroom.

    A. close                 B. to close                    C. closing              D. opening

    45. --- ______ important guests ________ back, please let me know at once.

       --- Yes, sir.

    A. As…come            B. If…will come       C. If… come      D. As…came

     

    第二部分: 語言綜合運用(共3小節,滿分55分)

    V. 完形填空:10小題;每小題1分,滿分10)

    In Britain winter is not very cold and summer is not very hot. There is not   46  difference between summer   47   winter.   48   is this?

        Britain has a mild(暖和的) winter and a   49   summer because it is an   50   country. In summer the sea is cooler than the land. The winds from the sea   51   cool air to Britain.

        The western winds blow   52   Britain all the year. They blow from the southwest. They are wet winds. They bring rain to Britain all the year. Britain has a lot of   53   all the year. The west of Britain is   54   than the east.

    The four seasons are   55   three months long. Winter is in December, January and February. Spring is in March April and May. Summer is in June, July and August. Autumn is in September, October and November. 

     

    46.  A. much            B. many          C. a great

    47.  A. but              B. and            C. to

    48.  A. Why             B. What           C. How

    49.  A. hot              B cool            C. warm

    50.  A. English          B. open           C. island

    51.  A. take             B. carry          C. bring

    52.  A. on              B. over           C. under

    53.  A. rain             B. snow           C. wind

    54.  A. cooler           B. drier            C. wetter

    55.  A. every            B. all             C. sometimes

     

    VI閱讀理解:20小題;每小題2分,滿分40

    (A) 閱讀材料,從題后所給的A、B、C三個選項中選出最佳答案。

    Dear sir or madam,

    I am writing to ask for information about your agency’s Hong Kong travel plans for the October holiday. My family and I would like to travel there from October 1st to 7th, in which period we hope to visit most of the scenic spots and shopping centers. A DIY program would be fine. It would be greatly appreciated if you could give us your travel plans and the price per person, covering both hotel and a return ticket.

    I would be thankful to receive a quick reply as the holiday is coming soon.

                                                              Yours sincerely,

                                                               Tony Lee

    56. Tony Lee writes this e-mail letter to ________.

    A. a travel agency

    B. a man living in Hong Kong

    C. a woman living in Hong Kong

    57. Why does Tony Lee write this e-mail letter?

    A. To ask for plans for the October holiday.      

    B. To ask for information about the travel agency. 

    C. To ask for travel plans for New York.

    58. Tony Lee plans to travel ________.

    A. with a man and a woman

    B. with his family

    C. all by himself

    59. Tony Lee wants to know ________.

    A. the price for his family to travel there

    B. the price for each person to travel there

    C. the price for hotel

    60. Tony Lee hopes to receive a reply as soon as possible because ________.

    A. his family cannot wait  

    B. he is in a hurry

    C. the holiday is not far            

     

    (B) 閱讀材料,判斷正誤,正確的選A,錯誤的選B。

    How is your memory? Do you have any ways to improve your memory? Here are some tips.

    The first thing to do is to make sure you get the information correct the first time. It is very difficult to get bad information, and then replace it with the correct information.

    Next, make sure that you understand what you are trying to remember. If you do not have any concept as to what something means, you are going to have a very difficult time recalling the information.

    Also, being selective can help you recall information. Try to remember the important points instead of everything. The less information that you have to remember, the easier it will be to recall it later.

    Try to test yourself as you move forward. If you are reading a book and want to remember the main theme of every page, test yourself at the end. This will let you know if you have fully understood the page.

    Finally, remember to write down everything that you have memorized. This way you can repeatedly study the information on a later date.

    61. If you get wrong information the first time, you can easily change it with the right information later.

    A. True         B. False

    62. Understanding what you are trying to remember will help you to recall the information.

    A. True         B. False

    63. If you want to recall information at a later point, try to remember everything instead of the important points.

    A. True         B. False

    64. Test yourself at the end when reading. This will help you understand the book.

    A. True         B. False

    65. If you write down everything that you have memorized, you can go over the information later.

    A. True         B. False

     

    (C) 信息匹配。閱讀5段描述和5條相關的信息,將這些描述和相應的信息匹配起來,并把與信息對應的字母填寫在括號內。

    The following notice shows a list of major business companies in the office building. Decide which company each person needs to visit. (下面是某辦公大廈的駐廈單位列表, 請將要到這里辦事的人與其要去的公司名稱相匹配 公司名用字母A---E)

     

    A.  North Daily Newspaper               Room 2112

    B.  Lenovo Computer After Sales          Room 2005

    C.  Coffee Bar                         Room 4234

    D.  New Century Training Center          Room 8658

    E.  Marilyn’s Name Cards                Room 9037

     

    66. Alice has been promoted. She needs new business cards.

    67. Henry answered the ad for waiters. He has a job interview.

    68. Wendy’s notebook computer doesn’t work and she needs to repair it before the meeting.

    69. Tom is thinking about making advertisements for their new products.

    70. Mark plans to learn to repair cars.

     

    (D)閱讀下面的對話,然后按要求完成電話留言。

    It was 9:30 a.m, on the morning of Oct 21. The phone in Mr. White’s office rang.

    A: Could I speak to Mr. White?

    B: I’m sorry. He isn’t in right now. May I help you?

    A: Well, I’d like to talk about the new machines tomorrow. This is John Grey of the Dahua Company.

    B: I’m afraid he won’t be free tomorrow morning. Can you come tomorrow afternoon?

    A: Well. What time?

    B: Any time before 5:00 pm.

    A: OK. I’ll come at 2:00 tomorrow afternoon.

    A.     9:30 a.m.

    B.      John Grey

    C.      to talk about the new machines tomorrow

    D.     Mr. White

    E.      Oct.21

     

    TELEPHONE MESSAGE

    FROM:         71            TO:        72         

    DATE:        73           TIME:        74         

    MESSAGE:        75         

     

    VII. 書面表達,按照投訴信的要求選擇合適的信息:1題;滿分5

    The service manager has received a complaint letter from a customer. Please read the letter and help the manager complete the Customer Complaint Record.

    你們商場服務部的經理收到一份顧客的投訴信。請閱讀這份投訴信,根據信件內容完成顧客投訴記錄表的填寫。

    A Letter of Complaint

    47 Hunan Road

    Nanjing, 210009

    Mar. 5, 2016

    Service Manager

    No.1 Department Store

    26 River Street

    Nanjing 210000

     

    Dear Sir/Madam,

    On December 15, 2015, I bought a LCD color monitor at your store in Nanjing for $320. The product does not function properly; it will not display any picture at all. I am very disappointed.

    I would appreciate an exchange for an equivalent or better model, or a refund of $320. I look forward to your reply and to the resolution of my problem. I resume the right of further complaint. Please contact me by phone at 13912200111.

    Yours faithfully,

    James John

     

    Customer Complaint Record

    Date received

    Mar. 5, 2016

    How received

    {C}{C}

     

     
    {C}{C}

     

     
    {C}{C}

    √√

     
    {C}{C}

     

     
    visit        phone        letter       e-mail

     

    Customer’s name

    76  

    Customer’s address

    77  

    Problem(s)

    78  

     

    Request

    79 

     

    How to contact

    80 

     

     

    江蘇省學業水平考試英語學科

    調研性模擬測試卷

    答案

     

    1.C    2.D    3.A   4.B    5.E    6. B   7. D   8. E   9. A  10. C 

    11. B  12. D  13. E  14. A   15. C  16. C  17. A  18. B  19. C  20. A 

    21. C  22. C  23. B  24. A   25. C  26. A  27. B  28. A  29. B  30. C 

    31. C  32. A  33. D  34. C   35. B  36. C  37. B  38. A  39. C  40. B 

    41. A  42. D  43. A  44. B   45. C  46. A  47. B  48. A  49. B  50. C 

    51. C  52. B  53. A  54. C   55. B  56.A  57.A  58.B  59.B  60.C 

    61.B   62.A  63.B   64.B   65.A  66. E  67. C  68. B  69. A  70. D 

    71. B  72. D.  73. E  74. A  75. C 

     

    Customer Complaint Record

    Date received

    Mar. 5, 2016

    How received

    {C}{C}

     

     
    {C}{C}

     

     
    {C}{C}

    √√

     
    {C}{C}

     

     
    visit        phone        letter       other ________

     

    Customer’s name

    76   James John

    Customer’s address

    77   47 Hunan Road, Nanjing, 210009

    Problem(s)

    78   The product does not function properly; it will not display any picture at all.

    Request

    79   (I would appreciate) an exchange for an equivalent or better model, or a refund of $320.

    How to contact

    80   (Please contact me) by phone at 13912200111.

     

    公和我做好爽添厨房在线观看